Boem Paukeslag!

The symphony of customer experience
Wie is de dirigent in jouw onderneming? Wie speelt de tweede viool? Wie zijn de cellisten? Of zit je stiekem met de handen in het haar omdat je een team vol paukenisten blijkt hebben? Je krijgt pas de ultieme muziekbeleving als alle instrumentgroepen op elkaar zijn afgestemd. Als je afdelingen niet samenwerken, kun je nog zulke dure instrumenten of musici hebben: voor de klant is het niet om aan te horen. En, net zo belangrijk, welk instrument bespeel je zelf eigenlijk, als je jouw bedrijf als orkest zou zien? Hoe zorg je ervoor de klant in het hart van je hele organisatie leeft?

Nadat een strijkkwartet uit het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO) de dag heeft geopend springt dagvoorzitter Rens de Jong het podium op. “Het wordt pas echt mooi als alles is afgestemd,” zegt De Jong. “Heeft uw bedrijf een goede dirigent of zit u met silo’s die allemaal apart werken?” Zien hoe een bedrijfsstructuur in elkaar zit is één ding, maar de goeie vraag is: hoe stem je nu alle afdelingen goed op elkaar af? Nou, onder meer door te connecten! Net als vorig jaar wordt iedereen opgeroepen om in te loggen op Buzzmaster, waarna De Jong een korte instructie geeft over hoe het inloggen in z’n werk gaat. Want contact leggen blijft immers de basis van klantgericht werken.

Samen tot een mooi concert
Daarna betreedt Geeske te Gussinklo, directeur van de Klantenservice Federatie, het podium. “Als elke afdeling heel hard op zijn toeter blaast, wil niet zeggen dat de klant een mooi concert krijgt,” steekt ze van wal. “Hoe zorg je nu dat alles goed samenwerkt en op elkaar ingespeeld is? Vooral in deze veranderende tijden, want het klantcontact bevindt zich steeds meer in de onlinewereld af. Er komt veel technologie op ons af. Laat je het op je afkomen of ontwikkel je mee?”

Als elke afdeling heel hard op zijn toeter blaast, wil niet zeggen dat de klant een mooi concert krijgt.

Chatbots
Rens de Jong neemt het woord weer over en schakelt door naar Buzzmaster. Het publiek krijgt een aantal vragen voorgelegd. Men blijkt veel bezig te zijn geweest met innovatie, veel mensen geven aan dat ze het afgelopen jaar gebruik zijn gaan maken van chatbots. Iemand vermeldt zelfs trots dat de boel: “Operationeel zo strak als een zuurtje is getrokken”. De zaal lacht.

Dirigenten en paukenisten
Tot slot stelt dagvoorzitter De Jong nog een laatste vraag. “Welke plek in dit orkest vindt u het meeste op uw huidige werk lijken?” Op het scherm verschijnt een foto van een groot orkest en via de app kan iedereen in het publiek een marker zetten op zijn of haar plek. “Er blijken veel dirigenten in het publiek te zitten!” roept De Jong. “En paukenisten!”
De zaal lacht weer. Iedereen is klaar voor de symfonie van vandaag. De ouverture zit er in elk geval op.

Hanneke Hendrix
Voeg toe aan selectie